Διατροφή

Το ψωμί της… τεμπέλας!

By  | 


Γράφει η Χρύσα Παρασκευούδη

 

Αν μου ζητούσαν να ξαναδώσω όνομα στο ψωμί της γάστρας, θα το ονόμαζα το ψωμί της τεμπέλας… ή ίσως το πανεύκολο ψωμί…

Όταν μου έστειλε η φίλη μου η Ευγενία τη συνταγή για το ψωμί της γάστρας ήμουν σίγουρη, ότι θα ήταν μια επανάληψη των γνωστών συνταγών… λάτρης της παρασκευής ψωμιού εδώ και δέκα χρόνια και έχοντας βγάλει off τρεις αρτοπαρασκευαστές, σκέφτηκα να δοκιμάσω… Αυτό που χρειάζεσαι για την παρασκευή του συγκεκριμένου ψωμιού είναι μια καλή προετοιμασία περίπου 12 ώρες νωρίτερα. Χωρίς κόπο και ζύμωμα, ανακατεύοντας μόνο με ένα κουτάλι, έχεις το ωραιότερο χωτιάτικο αφράτο ψωμάκι!!!

 

Λοιπόν ξεκινάμε με τα υλικά:

-1κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί. Εγώ αναμιγνύω 500γρ λευκό και 500γρ ολικής.

-18γρ ξηρή μαγιά ή 2 φακελάκια

-7γρ ζάχαρη

-5γρ αλάτι

-680γρ νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Παρασκευή:

Σε μια βαθιά λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα στερεά και στο τέλος προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να κάνει ίνες το ψωμί. Το ανακάτεμα είναι σύντομο, χρειάζονται 2-3 λεπτά, έως ότου αναμιχθούν τα υλικά. Δεν το δουλεύουμε πολύ. Δεν κοπιάζουμε… Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα με μία μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον!!! Φροντίζουμε η λεκανίτσα να έχει αρκετό περιθώριο, ώστε όταν φουσκώσει η ζύμη μας, να μη χυθεί…

Περίπου 12 ώρες μετά ή και περισσότερο, βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και με μία σπάτουλα αδειάζουμε τη ζύμη. Στο μεταξύ ανάβουμε το φούρνο στους 250° βαθμούς και βάζουμε μέσα μία μεγάλη γάστρα με το καπάκι της. Αν δεν έχετε μεγάλη γάστρα βάλτε ένα μεγάλο πυρέξ, ώστε να χωρέσουν δύο μεγάλα καρβέλια. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ δυο μικρά πυρεξ τα οποία έχουν σχήμα ωοειδές. Επιστρέφουμε στη ζύμη και στη διαδικασία παρασκευής… Αφού χωρίσουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια, διπλώνουμε δυο-τρεις φορές το κάθε κομμάτι και το βάζουμε με τις δίπλες και τις ζάρες προς τα κάτω, πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια.

 

Μόλις ο φούρνος πιάσει τη θερμοκρασία των 250°βαθμών, βγάζουμε προσεκτικά τη γάστρα ή το πυρέξ από το φούρνο. Τοποθετούμε μέσα τη ζύμη για τα καρβελάκια μας, φροντίζοντας όμως τώρα να είναι προς τα πάνω, η κάτω επιφάνειά τους με τις δίπλες. Αυτό το κάνουμε, ώστε όταν ψηθεί το ψωμάκι μας να κάνει σκισίματα στην επιφάνειά του… Μόλις τοποθετήσουμε τη ζύμη μέσα στο σκεύος που έχουμε θερμάνει, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια βάζουμε το καπάκι του ή αν δεν έχουμε τοποθετούμε λίγη λαδόκολλα και από πάνω κλείνουμε με αλουμινόχαρτο προσεκτικά για να μην καούμε. Βάζουμε στο φούρνο τα ψωμάκια μας και ψήνουμε για μισή ώρα στους 220° βαθμούς. Στη μισή ώρα ανοίγουμε το φούρνο και αφαιρούμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα τριάντα λεπτά… Όταν τελειώσετε με το ψήσιμο θα διαπιστώσετε πως φτιάξατε το ωραιότερο ψωμί!!!

Με ένα κιλό αλεύρι φτιάχνουμε δυο καρβέλια 770γρ το καθένα. Το ψωμάκι παραμένει φρέσκο και μαλακό ακόμη κι αν περάσουν μέρες. Αν θέλετε μικρότερη ποσότητα, απλώς κάντε τη μισή δόση…

Απολαύστε το!!!

Τιμήστε μας με ένα like στη σελίδα μας στο facebook parents24.gr – 24 ώρες γονείς,

 στο Instagram: https://www.instagram.com/parents24.gr/

 

Σχολιάστε εδώ!