Γιώργος Μπουμπούσης

Υπάρχει ζωή και πέρα από τις πανελλήνιες! Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς!

By  | 


Γράφει ο Γιώργος Μπουμπούσης

Λίγο πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις

 

Εάν υπήρχε μια κλίμακα για να αξιολογήσει το άγχος που προκαλούν διάφορες λέξεις στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια, σίγουρα η λέξη «πανελλήνιες» θα βρισκόταν στην πρώτη πεντάδα. Η μουσική αγωνίας που συνοδεύει τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ για οτιδήποτε σχετίζεται με αυτές, είναι ενδεικτική μιας κατάστασης που ανάγει το θέμα των πανελληνίων εξετάσεων σε ζήτημα ζωής-θανάτου.

Από τις συναντήσεις μου με εφήβους που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα επίπεδα άγχους τους την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, θα ήθελα να μοιραστώ ορισμένα εύκολα πράγματα που μπορεί να κάνει μια οικογένεια για να τους βοηθήσει.

  • Αποφύγετε τις εξαντλητικές ερωτήσεις για τις επιδόσεις τους στα τεστ που κατά καιρούς γράφουν σε σχολείο ή φροντιστήριο. Μην επιμένετε σε λεπτομέρειες για το πώς έγραψαν, γιατί δεν έγραψαν ή τι μπορούσαν να γράψουν καλύτερα. Αφήστε αυτή τη δουλειά για τους καθηγητές τους. Είστε πάνω από όλα γονείς.
  • Συνεχίστε τις ρουτίνες που έχετε ως γονείς. Μη δίνετε στους εφήβους την αίσθηση ότι η οικογένεια μπαίνει σε περίοδο πολέμου. Είναι προτιμότερο να νιώθουν ότι οι εξετάσεις δεν μονοπωλούν και τη δική σας καθημερινότητα. Το σύνθημα «υπάρχει ζωή και πέρα από τις πανελλήνιες» φροντίστε να είναι το μότο σας. Βγείτε για ψώνια, πηγαίνετε στο γυμναστήριο, συνεχίστε να εργάζεστε. Εννοείται πως δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις όπου ο έφηβος έχει την ανάγκη σας και θέλει να είστε μαζί του. Όμως βοηθά πολύ όταν βλέπει οι δικές του εξετάσεις να μη γίνονται το κέντρο και της δικής σας ζωής.
  • Συζητήστε με το παιδί σας πώς θέλει να σταθείτε δίπλα του την περίοδο των πανελληνίων. Μπορεί για παράδειγμα να επιθυμεί να του πηγαίνετε πού και πού ένα φρέσκο χυμό στο δωμάτιό του ή να μην το ενοχλείτε καθόλου μέχρι να βγει από αυτό. Μπορεί να νιώθει την ανάγκη να το συνοδεύσετε στο σχολείο όταν γράφει ή να μη θέλει να περάσετε ούτε καν απ’ έξω.
  • Αποφύγετε φράσεις που δημιουργούν προσδοκίες, όπως: « Θα τα πας μια χαρά», «Με τόσο διάβασμα αποκλείεται να αποτύχεις» «Σίγουρα θα τα καταφέρεις» κτλ κτλ Αρκεί να πείτε:  « Σου εύχομαι να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Καλή επιτυχία!»
  • Όσο διαρκούν οι εξετάσεις μείνετε μακριά από οτιδήποτε τροφοδοτεί την αγωνία και το άγχος ενός επερχόμενου αποτελέσματος.Μην σχολιάζετε πράγματα που ακούτε για τις βάσεις, για τα πιθανά θέματα στο επόμενο προς εξέταση μάθημα κτλ. Διατηρήστε μια ήρεμη ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι.
  • Το καλό χιούμορ βοηθάει πολύ. Επιστρατεύστε το για να χαλαρώσουν τα παιδιά σας. Ακόμα και μια καλή κωμωδία που ίσως παρακολουθήστε παρέα, μπορεί να τα ηρεμήσει.
  • Με το τέλος των εξετάσεων δώστε χρόνο στον έφηβο να αποφορτιστεί, να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Το διάστημα μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μην εξαντλείστε σε εικασίες για το τι θα συμβεί.

Πάνω και πρώτα απ΄ όλα να θυμάστε ότι οι πανελλαδικές είναι μια προσωπική υπόθεση. Δεν «γράφετε», δεν «διαβάζετε», δεν «δίνετε εξετάσεις»  αλλά «γράφει», «διαβάζει», «δίνει» εξετάσεις το παιδί σας.  Και σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να θέλει να διαβάσει ένας έφηβος γι αυτές. Το ότι ο γιος της φίλης σας διαβάζει 9 ώρες την ημέρα δε σημαίνει οπωσδήποτε ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένος από την κόρη σας που διαβάζει 4 ώρες την ημέρα. Η σωστή μελέτη δεν είναι ποσοτική αλλά ποιοτική υπόθεση.

Μείνετε κοντά στα παιδιά σας με μια σιωπή που μιλά και όχι με μια αδιάφορη σιωπή. Σεβαστείτε τον τρόπο που σας θέλουν δίπλα τους και μάθετε να αφουγκράζεστε τις δικές τους πραγματικές ανάγκες.

Καλή επιτυχία!

 

Μπουμπούσης Γιώργος

Παιδοψυχολόγος- Εκπαιδευτικός

MscΣχολικής Ψυχολογίας

 

Τιμήστε μας με ένα like στη σελίδα μας στο facebook parents24.gr – 24 ώρες γονείς

 

Σχολιάστε εδώ!