Διατροφή

Φακές με πορτοκάλι: το καλύτερο για τον οργανισμό μας!

By  | 


Οι φακές αποτελούν φυτική πηγή σιδήρου, άρα ο σίδηρος που περιέχουν είναι μη αιμικός. Αυτό σημαίνει ότι δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό μας όπως αυτός των ζωικών τροφών (που έχουν αιμικό σίδηρο). Η απορρόφησή του είναι μόνο 7-8% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με αυτό των ζωικών τροφών που είναι 25 %.

💁‍♀️Συνδυάζοντας τις φακές με λίγο πορτοκάλι (και πίστεψε με είναι γευστικός συνδυασμός) η βιταμίνη C του πορτοκαλιού βοηθά να απορροφηθεί πιο εύκολα ο σίδηρος από τις φακές. Για να το πετύχεις αυτό δε χρειάζεται να πιεις χυμό πορτοκάλι μαζί με τις φακές (εκτός αν δεν έχεις πρόβλημα). Μπορείς να τρίψεις λίγο ξύσμα ή να προσθέσεις κομματάκια πορτοκάλι την ώρα που τις μαγειρεύεις. Αν ο συγκεκριμένος συνδυασμός σε δυσκολεύει γευστικά, μπορείς να φας ένα πορτοκαλί ή δύο μανταρίνια αφού ολοκληρώσεις το γεύμα σου. 🙂

❌Ποτέ μην τρώτε γαλακτοκομικά όπως τυρι φέτα που είναι πολύ συνήθης συνδυασμός με τις φακές και τα όσπρια ,καθώς δυσχεραίνει την απορρόφηση του σιδήρου !
Ένας επίσης λάθος συνδυασμός είναι και τα αυγά.
Τα αυγά περιέχουν φωσβιτίνη, μια πρωτεϊνική ένωση που δεσμεύει μεταξύ τους τα μόρια του σιδήρου και εμποδίζει το σώμα να απορροφήσει σίδηρο από τα τρόφιμα. Σύμφωνα με το Iron Disorders Institute, ένα βραστό αυγό μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου κατά 28%.

* Η Τριανταφυλλιά Κοντορινάκη είναι διαιτολόγος/ διατροφολόγος
Για περισσότερες συμβουλές και συνταγές ακολουθήστε την στη σελίδα της Balance your body by Filio Kontorinaki

Τιμήστε μας με ένα like στη σελίδα μας στο facebook parents24.gr – 24 ώρες γονείς,

στο Instagram: https://www.instagram.com/parents24.gr/

 

Σχολιάστε εδώ!