Διατροφή

Φουρνίζουμε ψωμί με τζίντζερ και κουρκουμά!

By  | 


Τα ευεργετικά και μη αμφισβητούμενα οφέλη του τζίντζερ και του κουρκουμά, μπορούν να πάρουν θέση στη διατροφή μας μέσω ενός απλού τρόπου… Του ψωμιού!!! Μια εύκολη και υγιεινή συνταγή για φρέσκο ψωμάκι που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!!! Το σχήμα του ψωμιού σε φόρμα του κέικ, καθώς και το κίτρινο χρώμα που θα αποκτήσει λόγω του κουρκουμά, θα εντυπωσιάσει και σε ένα τραπέζι με καλεσμένους…

 

Συστατικά:
750γρ αλεύρι λευκό,
250γρ ολικής,
650γρ χλιαρό νερό,
15γρ μαγιά ξηρή (2 φακελάκια),
5γρ τζίντζερ σε σκόνη,
10γρ κουρκουμά,
2κ.σ λάδι καρύδας (εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε ελαιόλαδο, ωστόσο το λάδι καρύδας θα βοηθήσει στην απορρόφηση της κουρκουμίνης),
10γρ ζάχαρη,
5γρ αλάτι,
75γρ λιναρόσπορο καφέ και χρυσό,
75γρ καθαρισμένο ηλιόσπορο…
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλους σπόρους π.χ σουσάμι, καρύδια κτλ…
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το νερό, 200γρ αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά…. τα ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε μέχρι να φουσκώσει αρκετά… Στη συνέχεια σε ένα λεκανάκι ή στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή, για όσους έχουν, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Μόλις φουσκώσει η μαγιά τη ρίχνουμε και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
Αφού ξεκουραστεί κανένα τεταρτάκι συνεχίσουμε ζυμώνοντας για μερικά λεπτά… το αφήνουμε και πάλι να ξεκουραστεί και να αυξήσει ελαφρώς τον όγκο του…
Στο μεταξύ λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Επιλέγω φόρμα του κέικ, γιατί τα παιδιά εντυπωσιάζονται από το σχήμα και έχει πολλή κόρα που είναι ιδιαίτερα νόστιμη…
Σκεπάζουμε τη ζύμη ελαφρώς και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της…
Για όσους έχουν αρτοπαρασκευαστή, βάζουμε τη λειτουργία ζύμης και περιμένουμε να ολοκληρώσει την διαδικασία ζύμης μόνος του, σύμφωνα με το πρόγραμμά του…. βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και τη μεταφέρουμε στη φόρμα του κέικ μόλις ξεκινήσει η διαδικασία αναμονής φουσκώματος… περιμένουμε και πάλι μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της μέσα στη φόρμα…
Ψήνουμε σε αντίσταση για 40 λεπτά στους 180° βαθμούς… αφήνουμε 10 λεπτά ακόμη αφού σβήσουμε το φούρνο.
Καλή σας όρεξη!

Τιμήστε μας με ένα like στη σελίδα μας στο facebook parents24.gr – 24 ώρες γονείς,

 στο Instagram: https://www.instagram.com/parents24.gr/

 

Σχολιάστε εδώ!