Αργυρώ Μουντάκη

Τούλα Τίγκα: “Το αύριο ήταν σήμερα και το άλλο, το επείγον, έχασε την προτεραιότητά του”

By  | 


Συνέντευξη στην Αργυρώ Μουντάκη

 

Αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων η Τούλα Τίγκα μας μιλάει για τον εγκλεισμό και πώς τον βίωσε, πώς κατάφερε το μειονέκτημα να γίνει πλεονέκτημα μέσα στο σπίτι και τι σχεδιάζει για το μέλλον!

 

Κυρία Τίγκα αν θα δίνατε μορφή στον Κορονοϊό, ποια θα ήταν αυτή;

Τον φαντάζομαι  κάπως σαν το λουλούδι « κλέφτης» που σκορπάει στον αέρα σε μικρές, σχεδόν αόρατες ίνες και μπορεί να μπει  παντού  – ακόμα και από χαραμάδες  μέσα στο σπίτι μας. Αν και ενοχοποιώ ένα αθώο  λουλούδι, έτσι μου ήρθε στο μυαλό  γιατί  αυτός ο ιός  μπήκε  στη ζωή μας  και έκλεψε  ζωές αγαπημένων μας, ή  την ηρεμία μας  ανατρέποντας την καθημερινότητά μας .

Τώρα που λήγουν σιγά σιγά τα μέτρα και επιστρέφουμε σε μία κάπως κανονικότητα, πώς κρίνετε την όλη κατάσταση του εγκλεισμού, πώς την βιώσατε;

Μπορώ να πω ότι  εγώ ήμουν από τους τυχερούς  σ’ αυτή την περιπέτεια  γιατί εκτός από το γεγονός ότι άλλαξε η καθημερινότητά μου,  δεν  έχασα κάποιον δικό μου ή φίλο και γείτονα, ούτε και τη δουλειά μου όπως κάποιοι συνάνθρωποί μας. Θεώρησα τον εγκλεισμό –στον οποίο υπάκουσα  αδιαμαρτύρητα –  μία ακόμα υποχρέωση και παρότι ολομόναχη στο σπίτι μου, αισθάνθηκα περιορισμένη  αλλά όχι  δυστυχής. Αποδείχτηκε …καλή παρέα ο εαυτός μου !

Διακρίνατε εκτός από την προστασία κάποιο άλλο όφελος από αυτήν την κατάσταση;

Ο εγκλεισμός, εμένα τουλάχιστον,  με βοήθησε να  τελειώσω το καινούριο μου βιβλίο γράφοντας περισσότερες ώρες από όσο όταν με απασχολούσαν κάποιες υποχρεώσεις μου ή έπρεπε να βγαίνω  για εξωτερικές δουλειές. Με παρέα μου τον εαυτό μου αλλά και τους καινούριους ήρωες  του βιβλίου μου, πέρασα  δύο και κάτι μήνες  δημιουργικά . Επαναλαμβάνω όμως ότι ένιωθα όλους τους δικούς μου ανθρώπους  που βρίσκονται μακριά μου, να είναι καλά  κάτι που  ήταν πολύ σημαντικό.

Πώς φαντάζεστε την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και παγκόσμια;

Πολύ δύσκολη  με μια απειλή  γύρω μας αόρατη αλλά υπαρκτή την οποία  θα πρέπει να  αντιμετωπίσουμε με  ψυχραιμία και σύνεση σε κάθε τομέα. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο για αρκετό καιρό –ούτε εμείς  οι μεγάλοι, γονείς, δάσκαλοι, επαγγελματίες αλλά ούτε και τα  παιδιά που νομίζω ότι πρώτη φορά έρχονται αντιμέτωπα  με μια τέτοια κατάσταση  και μια τέτοια απειλή.

 

 

Πώς σας φαίνεται η αντιμετώπιση της κατάστασης από πολιτεία και πολίτες;

Μα δεν υπήρχε άλλη λύση  εκτός από τα μέτρα που προτάθηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες  και την πολιτεία και εφαρμόστηκαν από τους πολίτες. Τα αποτελέσματα  αυτό μας δείχνουν .

Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις αρθούν αυτά τα μέτρα;

Θα κάνω μία μεγάλη βόλτα  στην πόλη μου, να δω φίλους, να απολαύσω την άνοιξη  και τους ανθισμένους κήπους της γειτονιάς μου και όταν θα μπορώ να βγω και από τον νομό Τρικάλων, θα πάω να δω τα παιδιά και τα εγγόνια μου !

Προτείνετέ μας μια δημιουργική δραστηριότητα, ή ένα link, κάτι που πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε αυτές τις μέρες κατά τη γνώμη σας!

Ο καθένας μας  ξέρει τι τον ευχαριστεί  να κάνει και εύκολα θα βρει μια όμορφη και γόνιμη απασχόληση. Συνήθως  θεωρούμε λίγο τον ελεύθερο χρόνο μας, αφήνοντας  για αύριο  κάποια πράγματα και δίνοντας προτεραιότητα όλο και σε κάτι άλλο που θεωρούμε πιο επείγον.  Αυτούς τους μήνες, το αύριο ήταν σήμερα και το άλλο, το επείγον, έχασε την προτεραιότητα και μπήκε σε δεύτερη  σειρά. Έπειτα σκέφτομαι ότι  για τα παιδιά που έχουν εξοικειωθεί με την σύγχρονη τεχνολογία, το διαδίκτυο  προσφέρει  πολύ ενδιαφέροντα ταξίδια στον χρόνο και τον χώρο.

Τι θα μας συμβουλεύατε;

Αν και δεν ξέρω κατά πόσον είμαι σε θέση να δίνω  συμβουλές, θα πρότεινα να πειθαρχήσουμε όλοι σε όσα μας λένε οι επιστήμονες . Να  δούμε  κι αυτή την  πρωτόγνωρη  κατάσταση, σαν  μία ακόμα δυσκολία της ζωής μας που πρέπει να  την ξεπεράσουμε αποβλέποντας πάντα στο καλύτερο για την υγεία, τη δική μας και των άλλων. Εμείς οι μεγαλύτεροι, έχουμε περάσει κι άλλες δυσκολίες  και θα βρούμε τον τρόπο να βοηθήσουμε  και τους νεότερους.

Ποιο βιβλίο (δικό σας ή όχι) μας προτείνετε να διαβάσουμε και γιατί;

Θα πρότεινα  το βιβλίο του Νίκου Δήμου  « Ψηφιακή ζωή». Είναι παλιό, (εκδόσεις opera, 2000  ) αλλά τόσο προφητικό και  τόσο  επίκαιρο! Ο ίδιος χαρακτηρίζει τα κείμενα του βιβλίου  «ταξιδιωτικές  εντυπώσεις  ενός συγγραφέα  από μία ακόμα  αχαρτογράφητη  ήπειρο». Ο ψηφιακός κόσμος, ο κόσμος της πληροφορικής, του διαδικτύου, της αναζήτησης πληροφοριών και διευκολύνσεων  στις  δουλειές μας ή στην επικοινωνία, κάτι που αποδείχτηκε αναγκαίο  πρόσφατα σ’ αυτή την περιπέτεια του εγκλεισμού  μας,  είναι ήδη εδώ  αλλά για αρκετούς  από μας τους μεγάλους, είναι ακόμα  αχαρτογράφητος.  Αξίζει να τον δούμε από κοντά μέσα από αυτό το βιβλίο, να τον … ξεφοβηθούμε. Για τα παιδιά, που κλείστηκαν κι αυτά στο σπίτι  – κάτι που είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί – θα πρότεινα ευχάριστες,  καλογραμμένες ιστορίες – αρκετά  πιέστηκαν χάνοντας  τα παιχνίδια και την επαφή με  τους φίλους  τους .

Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

Τιμήστε μας με ένα like στη σελίδα μας στο facebook parents24.gr – 24 ώρες γονείς,

στο Instagram: https://www.instagram.com/parents24.gr/

και στην προσωπική μου Αργυρώ Μουντάκη

 

Σχολιάστε εδώ!